V četrtek, 15. oktobra, smo v Ormožu izvedli Kemijsko popoldne na temo alkoholnega vrenja in ogljikovega dioksida. Alkohol etanol in ogljikov dioksid sta namreč produkta alkoholne fermentacije.

Več o stiskanju grozdja, alkoholnem vrenju in vinu so učenci izvedeli v vinski kleti P & F Jeruzalem Ormož. Ogled kleti je potekal od sprejema grozdja do polnilnice vina. V kleti so učenci dobili tudi suhi led (kemijsko ogljikov dioksid), ki je bil iztočnica učnega dela, katero se je nadaljevalo v šoli.

V šoli so učenci imeli vsebinsko bogat program. V računalniški učilnici so spoznali molekulo CO2, lastnosti ogljikovega dioksida, kaj je to suhi led, ponovili so sestavo zraka, dokazne reakcije za pline … V kemijski učilnici so izvajali poskuse s snovjo, ki so jo teoretično spoznali v računalniški učilnici, suhim ledom.

Glede na vtise, ki so jih učenci zapisali, je bil ta dan super zadeva z veliko poučne zabave, zanimivih poskusov (Najboljši je bil poskus z meglo.), kjer so med drugim spoznali vrstnike iz druge šole.

Miha Pišek iz OŠ Breg je ta dan opisal s štirimi besedami:

  • zanimivo,
  • zabavno,
  • poučno,
  • zakon.

Zapisala: Nataša Rizman Herga, prof.

Page_11