V četrtek, 7. 12. 2017, smo učenci in učitelji Osnovne šole Ormož kot prvi obiskali deželo Severolandijo na Kerenčičevem trgu, Ledena pravljica pa je razkrila svojo plesno-glasbeno čarovnijo. Prisotne je najprej pozdravila ravnateljica Osnovne šole Ormož, gospa Majda Podplatnik Kurpes in ob spremljavi fanfar Glasbene šole Ormož otvorila dogodek.

Nato se je pričela naša zgodba, v katero so bili vključeni vsi učenci šole. Vse skupaj se je začelo že meseca novembra, ko smo začeli s pripravami, takrat si je vsak razred izbral točko, s katero se bo predstavil. Led so prebili učenci 1. in 2. razreda, ki so nam razložili, kakšna sreča je, ko narediš snežaka, učenci 4. razreda so srečni objeli ves svet in nas povabili na ples, Kekčeva pesem se je razlegala po trgu iz grl tretješolcev, učenci 6. razreda pa so ugotavljali, zakaj se svet lepše vrti, ko v glavi zaigra »čist en mejhen radio«. Življenje je dragoceno in le eno. Kako pomembno je, da je vsak dan nov izziv, da si iz dneva v dan postavljamo nove cilje, ki jim sledimo, so nam razkrili učenci 7. razreda. Kadar se ti zdi, da je ves svet tvoj, takrat zmoreš vse in še več in nič te ne ustavi, tako so zapeli učenci 8. in 9. razreda. Učenci 5. razreda pa so nam sporočili, da v življenju ne bi smeli hiteti in bi si vedno morali vzeti čas za družino in prijatelje, za stvari, ki jih imamo radi in jih z veseljem počnemo, vse to pa »fejst pomale«.

Vadili smo in vadili, se med odmori družili iz dneva v dan in znova pokazali, da zmoremo stopiti skupaj. Skupaj pravzaprav zmoremo veliko več kot vsak zase, zato je pomembno, da se tega zavedamo in drug drugemu pokažemo, da se spoštujemo. Za konec smo vsi skupaj zaplesali in zapeli pesem Sneg je tu. Iz naših src so govorile vrednote, ki smo jih ovili v praznično vzdušje, in upamo, da so jih začutili vsi prisotni. Kot zadnja se je po trgu razlegala zaključna pesem Mi smo ta svet in njeno sporočilo:

»Ne pozabite na toplino srca, na širino ljubezni in na lepe besede, ki ogrejejo srce, pa ne samo v prazničnih dneh, ampak vsak sleherni dan.«

Zapisala:

Sanja Miškovič, prof.,

koordinatorica projektnega dneva Ledene pravljice