V ponedeljek, 30. 3. 2015, smo imeli tehniški dan – Priprava na dan Evrope. Dan je bil namenjen raziskovanju Litve, Švedske in Irske in pripravi izdelkov za stojnice ob dnevu Evrope. Dan Evrope bomo letos obeležili v petek, 8. maja na grajski pristavi.

Dan smo začeli s skupnim uvodom v jedilnici šole. Gašper Cvetko, Niko Sovič in Matic Petek so nas nam v besedi in sliki predstavili vse tri države. Učenci 3. b razreda so zaplesali ples Pike Nogavičke.

Sledilo je delo po razredih:

1. razred je spoznaval Švedsko. Poudarek so dali Piki Nogavički, ki je tam doma. Za stojnico so izdelali izdelek iz stiropora in magnetek iz das mase.

2. razred je spoznaval Litvo. To so povezali z že znano zgodbico iz projekta Naša mala knjižnica. Izdelali so ribice v barvi litvanske zastave.

3. razred je spoznaval Irsko. Pogledali so si film o Irski in se o njej pogovarjali. Za stojnico so barvali kamenčke v barvah zastave in izdelovali izdelke iz slanega testa.

4. razred se je po skupnem uvodu razdelil v tri skupine, v katerih so se naučili irski ples, irske pesmice in izdelali izdelek iz das mase za stojnico. Dan so zaključili s skupnim zaključkom.

5. razred je spoznaval Švedsko. Učenci so doma pripravili plakate o Švedski, po skupnem uvodu so jih predstavili. Iz das mase so izdelali magnetek – tripersno deteljico in konjičke, ki so jih krasili s temperami.

6. razred je spoznaval Litvo. Po skupnem uvodu v jedilnici so ponovili o vseh treh državah, izdelali so zastavice Litve in knjižice o Litvi.

Učenci 7. razreda so delali ločeno, a povezano. Izdelali so večje zastave za stojnico, vikinške ladje in lose iz lesa.

Učenci 8. razreda so izdelovali gradove, v okvir iz das mase so dali plastificirane fotografije, poleg tega pa so pripravljali material za okrasitev stojnice.

Devetošolci so izdelovali razglednice iz vseh treh držav in v računalniški učilnici turistične prospekte o vseh treh državah.

 

Pridobljeno znanje bomo nadgradili 8. maja na stojnicah v Ormožu, ko se bomo pridružili vsem ormoškim učencem ob praznovanju dneva Evrope.

 

Vtis učenke:

Danes smo imeli tehniški dan. Zjutraj ob 8.20 smo se odpravili na proslavo. Na proslavi smo si pogledali nekaj filmčkov o Švedski, Litvi in Irski. Filmčki so bili zelo zanimivi. Naučili smo se veliko novega. Po proslavi smo se odpravili na malico. Nato smo začeli izdelovati različne izdelke. Najprej smo začeli porisovati kamenčke v barvah irske zastave, nato smo izdelovali ovčke iz tulcev, saj so le te simbol Irske in še triperesno deteljico iz slanega testa. Četrti razredi so se naučili in nam zaplesali irski ples in zapeli irsko pesem.

Dan mi je minil lepo.

Žanamari Kaloh, 3. a