Tri naše učenke povabljene na slavnostno otvoritev 21. Slovenskega festivala znanosti

Priznanje za odlično znanstvenofantastično pripoved o Jožefu Stefanu

 

V torek dopoldan, 20. 10. 2015, je v Ljubljani na Institutu »Jožef Stefan« potekala otvoritev 21. Slovenskega festivala znanosti z mednarodno udeležbo pod naslovom Na krilih modrosti. Nanj so bile z osebnim povabilo povabljene tudi tri učenke sedmega razreda naše šole, Kaja Horvat, Nika Horvat Sušanj in Alina Planinc kot avtorice besedil o srečanju z Jožefom Stefanom.

Spomladi 2015 so namreč Slovenska znanstvena fundacija, Institut »Jožef Stefan« in dnevnik Delo objavili skupni nagradni natečaj znanstvenofantastičnih spisov na temo Srečal/-a sem Jožefa Stefana. Temo so razpisali, saj v letošnjem letu proslavljamo 180. obletnico rojstva enega največjih slovenskih znanstvenikov in najpomembnejšega slovenskega fizika do sedaj, Jožefa Stefana (1835–1893). Stefan, ki je s sodobniki utemeljil dunajsko fizikalno šolo, je v svetu najbolj poznan po zakonu o toplotnem sevanju, po Stefanovi konstanti in po največjem slovenskem raziskovalnem inštitutu, ki nosi njegovo ime. S Stefanom so se mladi pisci (osnovnošolci in srednješolci) v svoji domišljiji lahko odpravili na sprehod, potep, na ekspedicijo ali na zanimivo srečanje znanstvenikov, kjer rešujejo probleme človeštva.

Na slavnostni otvoritveni slovesnosti festivala sta prisotne nagovorila in prejemnikom priznanj čestitala dr. Edvard Kobal, direktor Slovenske znanstvene fundacije, in dr. Jadran Lenarčič, direktor Instituta »Jožef Stefan«, ki je ob koncu prejemnike priznanj povabil tudi na pogovor ob zakuski. Prisotne je nagovoril tudi Urban Krajcarja, direktor Direktorata Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije. Slavnostno predavanje o Jožefu Stefanu je udeležencem prireditve pripravil dr. Niko Ottowitz, z Zvezne gimnazije in zvezne realne gimnazije za Slovence iz Celovca v Avstriji, ki jr poudaril Stefanove koroškoslovenske korenine. O Stefanovem sodobniku Jamsu C. Maxwellu je prisotnim v angleškem jeziku predaval dr. Howie Firth iz Edinburgha v Veliki Britaniji.

 

Mentorica:

Irena Kandrič Koval

 

Vtisi učenk:

»Z mojima sošolkama smo se vsaka s svojo družino in našo mentorico, učiteljico Ireno Kandrič Koval, v torek odpravile na institut »Jožef Stefan«. Povabilo na slavnostno otvoritev smo si prislužile z odličnim spisom na literarnim natečaju »Srečala sem Jožefa Stefana«. Odpravile smo se na njegov inštitut v Ljubljano. Tam smo v dvorani poslušale poučni predavanji in prejele priznanja za odlične znanstveno fantastične prispevke. Po predavanju so nas povabili v sobo, kjer so nas pogostili. Pogovarjali smo se z direktorjem Instituta »Jožef Stefan« Jadranom Lenarčičem, ki nam je svojo življenjsko zgodbo o prihodu na inštitut. Razstave in predavanji ki so jih imeli tam imeli, so se mi zdeli zelo zanimivi. Dan mi je bil zelo všeč in naučila sem se veliko novega.« (Kaja Horvat, 7. a)

»V torek, 20.10. 2015, k smo se Kaja, Alina in jaz odpravile na institut Jožefa Stefana. Poslušale smo zanimiva predavanja o Stefanu in Maxwellu ter se veliko novega naučile. Zame je bil dan zanimiv in poln presenečenj, saj je o Maxwellu v angleščini predaval Škot.« (Nika Horvat Sušanj, 7. a)

»Predavanja na institutu so se mi zdela zelo zanimiva, saj je predaval tudi profesor s Škotske. Po predavanjih nas je direktor inštituta pospremil v pisarno in tam smo ga lahko vprašali, kaj o njegovem življenju in študiju. Meni se je ta dan zdel zelo zanimiv in poučen; upam, da še ga kdaj ponovim.« (Alina Planinc, 7. a)

 

IJS skupaj dekleta Priiznanje Alina Priznanje - NIka Priznnaje Kaja