V okviru Živalovarstvenega krožka smo v soboto, 1. 4. 2017, pripravili Konjeniški dan. K sodelovanju smo tokrat povabili bližnje konjeniško društvo, in sicer DRUŠTVO KOČIJAŽ iz Loperšic. Predsednik društva Danilo Ivanuša je tako poskrbel, da je 30 učencev lahko razveselila kočija, presenečenje pa je bilo prav ganljivo, ko so otroke obkrožili konjeniki – no, v bistvu punce na konjih … in to ne katere koli, temveč naše bivše učenke: Katja Plavec, Ines Prapotnik, Klara Zidarič, Eva Ivanuša, Jana Vizjak, Živa Munda, Nuša Kolarič in Nika Malek, ki so se z veseljem vrnile nazaj na našo šolo – tokrat na konjih.

Po uvodnem pozdravu in predstavitvi društva so si učenci od blizu ogledali kobilo Azro ter tako spoznali konja od A do Ž. Sledila je težko pričakovana vožnja s kočijo po bližnjih ulicah, medtem pa so ostali učenci lahko sedli v sedlo konja, ki jim je bil najbolj všeč. Navdušeni smo opazovali učenko 9. razreda – Katjo Tajhman, ki je že prava mojstrica, saj redno obiskuje jahalno šolo v Mariboru in trenira preskakovanje ovir, kobila Azra pa jo je ubogala veliko bolj kot učiteljico Tino, ki se je tudi za trenutek povzpela v sedlo. Da pa je bil dan zares posrečen, je tudi letos poskrbela oslica Roza, za kar se najlepše zahvaljujemo njenemu lastniku Slavku Petku.

Prepričana sem, da so učenci od čudovite izkušnje s konji odnesli veliko lepih spominov, konjeniki in lastniki konj pa se bodo obiska spominjali tudi po darilu – osveščevalnih majicah in poučnih letakih, ki so nastali lansko šolsko leto v sklopu raziskovalne naloge Najprej štal’ca, pol pa konj, s katero so mlade raziskovalke Katja Tajhman, Hana Potočnjak in Larisa Šek opozorile, da naj človek pri delu s konji upošteva njegove najpomembnejše biološke potrebe in temu primerno zanj skrbi.

Tina Zadravec, mentorica krožka