V sklopu svetovnega kongresa Ambasadorjev živali in narave je v organizaciji Ranča Kaja in Grom potekal tudi nagradni likovno-literarni natečaj za osnovnošolce z naslovom »Pogled skozi oči narave in živali«, na katerem je lahko sodelovalo 10 osnovnih šol iz celotne Slovenije. Na natečaj se je odzval Živalovarstveni krožek, ki ga je zastopalo 21 učencev – njihove izdelke si lahko ogledate na spletni povezavi: http://ana-meeting.weebly.com/primary-schools–osnovne-scaronole.html .
Izmed sodelujočih z vsake šole je strokovna žirija izbrala 3 najizvirnejša dela. Ker smo jih prepričali s svojim delom in poslanstvom krožka, so iz naše šole izbrali kar 4 dela. To sta bila likovna izdelka Lune Ize Pučko (6. A) in Maše Murad (5. A) ter literarni deli Nike Zidarič (8. B) in Kaje Fafulić (6. B).
Podelitev priznanj je bila v nedeljo, 6. 5. 2018, v hotelu Planja na Rogli. Udeležile so se je vse 4 nagrajenke ter mentorica Tina Zadravec. Učenke so prejele priznanje iz rok svetovno znane živalovarstvenice Linde Tellington Jones, 80-letne Kanadčanke, ki je ustanovila T-Touch metodo za humano delo z živalmi, sledila pa je izkušenjska nagrada »Mladi ranger«, ki so jo učenke z mentorico doživele v obliki raziskovalnega sprehoda po čudoviti Rogli.
Svetovni kongres je bil tako zaključen z mislijo, da naj človek za boljše sožitje z naravo in živalmi poskuša z veliko mero empatije pogledati na svet skozi oči narave in živali, saj ga njegova egocentričnost pogosto vodi v napačno razumevanje le-teh ter uničevanje tega, kar bi moral ceniti in spoštovati.
Tina Zadravec, mentorica
Foto: Mladi nagrajenci osnovnošolskega natečaja – med njimi Nika Zidarič, Luna Iza Pučko, Maša Murad in Kaja Fafulić v spremstvu mentorice Tine Zadravec, ki so navdušile z zelenimi majicami Živalovarstvenega krožka.