Šolsko leto bliskovito drvi h koncu, mi pa veselo v počitniške brezbrižnosti. Še prej pa seveda naša nagrada, končna ekskurzija na Ptuj. Učiteljica nam je podrobno razložila potek dneva in komaj smo čakali to sredo, da se končno odpravimo. Z nahrbtniki na ramenih, s prijateljem pod roko in polni dobre volje smo se odpeljali proti Ptuju. Naša prva točka ogleda je bilo grajsko dvorišče. Pred nami se je razprostrl prečudovit razgled nad Ptujem v vsej svoji veličini.

Pot smo nadaljevali proti staremu mestnemu jedru, kjer smo šli mimo nekaterih pomembnih starih kulturnih ustanov. Naslednja postojanka pa je bil Minoritski samostan. Malce s strahospoštovanjem smo vstopili. Pričakal nas je pater Dominik, ki nas je popeljal na ogled cerkve in knjižnice, ravnateljica Zasebne glasbene šole v samostanu Sv. Petra in Pavla, Klavdija Zorjan Škorjanec, pa nam je razkazala njihove prostore in glasbila.

Ob ogledu samostana smo resnično z občudovanjem zrli v to našo neprecenljivo dediščino. Ponosni smo lahko, da smo bili deležni take prijaznosti in pozornosti vseh, ki so v samostanu dejavni na svojem področju.

Nato je sledila glasbena pravljica o bobenčku in palčkah. Učenci so skupaj z učitelji zasebne glasbene šole za nas pripravili čudovito predstavo v prav posebni dvorani. Imeli smo priložnost videti in slišati malce »drugačna« glasbila.

Nato pa je sledilo še posebno presenečenje. Pater Dominik nam je dovolil pokukati v prostore, ki jih imajo patri samo zase. Tja praviloma ne sme stopiti nihče razen njih. Zelo smo bili ponosni, da so naredili majčkeno izjemo za nas. Pokazal nam je še njihovo klet, kjer so nam dovolili pomalicati.

Seveda pa brez sladoleda nismo mogli domov, zato smo se osvežili v bližnji slaščičarni.

Ob odhodu proti avtobusu pa smo na ptujskih ulicah srečali prav posebno skupinico zanimivo opremljenih mož. Vabili so na bližajoči dogodek. V prihodnjih dneh bo Ptuj zaživel v grajskih igrah. To je družabna prireditev, ki oživlja zgodovino gradu in mesta, ter prikazuje srednjeveško kulturo.

Z nami so se tudi fotografirali.

2razred