»Knjigobežnice« je vseslovenski projekt, ki je nastal leta 2011 na Facebooku, ko je njegova ustanoviteljica Nina Kožar želela sprožiti podarjanje knjig neznancem na javnih mestih. Vsaka podarjena knjiga je imela sporočilce, darovalci in najditelji pa so mesta, na katerih so knjige pustili ali našli, fotografirali in objavili na Facebooku. Kmalu je ideja zaokrožila po spletu in ljudje so jo nadgradili s tem, da so začeli na javnih mestih postavljati hiške, v katere so postavili knjige z namenom, da jih vzamejo mimoidoči. Hiške Knjigobežnice so začele po različnih krajih Slovenije rasti kot gobe po dežju, njihovi postavljalci pa so lokacije sporočali ustanoviteljici Nini Kožar. Nastal je zemljevid lokacij (https://www.google.com/maps/d/viewer?hl=sl&mid=1epHTKXehFqWsQd1lmqIkn0qYggY&ll=46.408894723719584%2C16.15307119395061&z=16), na katerem boste našli tudi hiško, ki že četrto leto stoji tudi na Osnovni šoli Ormož. Letos smo ji prenovili fasado, obiskovalce pa ponovno pričakuje na svojem starem mestu – v avli starega dela šole (v bližini zbornice). Zanjo skrbi ekipa »Knjigobežničinih ambasadorjev« iz 7. b, ki so predlagali nekaj novosti, s katerimi bomo letos obogatili ta projekt spodbujanja bralne pismenosti.

Vabljeni torej vsi – učenci, učitelji, starši, sorodniki učencev ter vsi ostali obiskovalci šole, da se ustavite pri hiški, vzamete kakšno knjigo, ki morda čaka prav vas. Seveda pa bomo najbolj veseli, če boste vanjo prinesli tudi kakšno knjigo, revijo, ki morda kje doma zaprašena sameva, nekomu pa bi lahko polepšala dan.

Če Knjigobežnice še niste obiskali ali je ne najdete, sledite talnim nalepkam po šolskih hodnikih in pripeljale vas bodo do njenih vrat.

Tina Zadravec

btr