Ob svetovnem dnevu knjige smo izvajalci podaljšanega bivanja organizirali delavnice, na katere smo povabili tudi starše. Knjigo smo poskušali učencem in njihovim staršem približati kot neko pozitivno in prijetno stvar.

Pripravili smo šest učilnic, v katerih se je odvijalo kar 11 delavnic. Najbolj obiskana in prijetna je bila učilnica, ki smo jo spremenili v magično sobo branja. V njej smo ustvarili intimne kotičke, kjer so učenci lahko brali sami ali so jim brali starši. V prvem razredu so si učenci pripravili skupaj s starši vse potrebno za Zvezdico zaspanko in jo zaigrali ob kamišibaju. V učilnici številka devet je potekala delavnica, kjer so iz kolaža izdelovali knjižne junake pravljice Rdeča kapica. Pripravili smo tudi delavnici izdelovanja slončka Elmerja iz krpic in izdelovanje knjižnih kazal. Četrti in peti razredi so izdelovali stripe in zapisovali lepe misli. Tretja razreda sta ustvarjala lutke, izdelovala žepne pravljice in sestavljala slovar prleških besed.

Skupaj z učenci smo tudi izpeljali akcijo Podarim knjigo. V šoli smo zbrali knjige, ki so jih prinesli učenci. Lično smo jih uredili in podarili drugim učencem. Ni se zbralo veliko knjig, ker se manjši otroci težje ločijo od njih. A smo se učiteljice potrudile, da jih je bilo kar nekaj. Učenci, ki so jih dobili v dar, so jih bili zelo veseli.

Učenci so med delavnicami lahko prosto prehajali. Preko lastnih interesov in izkušenj so doživljali prijetne občutke, ki jim bodo pomagali pri vključevanju v svet branja. Upamo, da smo z vsem izvedenim vsaj nekaj učencev spodbudili, da je knjiga res vredna naše pozornosti. Trudimo se, da knjigo vključujemo v vse dejavnosti podaljšanega bivanja in tako pomagamo razvijati bralno pismenost in bralno kulturo.

 

                                                                                  Izvajalci podaljšanega bivanja