Da so otroci zelo izvirni in inovativni, so dokazali v soboto, 6. 4. 2019, ko smo imeli naravoslovni dan – Ponovna predelava tekstila. Pod vodstvom učiteljev in zunanjih sodelavcev so bili zelo ustvarjalni. Tako so nastale prave umetnine iz tekstila, ki so jih ponosno pokazali na modni reviji, ki je bila na šolskem dvorišču. Vse stvari so razstavili na stojnicah.

Učenci 1. razreda so doma poiskali stare, odslužene majice. Prinesli so jih v šolo, jih malo razrezali, malo zavezali in malo okrasili. Nastala je unikatna nosilna vrečka.
Najrazličnejše vonjave pisanih cvetlic so učence 2. razreda spodbudile, da so si iz dekliških nogavic izdelali cvetlice, ki večno cvetijo in nikoli ne ovenijo. Deklice so si izdelale tudi ogrlice iz gumbov, ki popestrijo spomladanska oblačila.
Tretješolci so se odločili, da bodo ustvarjali iz starih majic. Naredili so verižice, šale, zapestnice in trakove za lase. S temi izdelki si lahko zagotovo popestrimo in obogatimo vsakdanja oblačila. Naši tretješolci so se izkazali kot domiselni mladi modni kreatorji!
Učenci 4. razredov so izdelovali: broške, pasove, trakove, zapestnice, pasove ter kape. Vsi izdelki so narejeni iz ostankov filca, blaga, volne in zamaškov. Uporabili so tudi gumbe. Nastale so prave umetnine.
5. razredi so predelali stara oblačila v nove in uporabne modne dodatke. Iz starih majic, kavbojk, srajc, kravat in pasov so izdelali torbice, šale, trakove za ušesa, zapestnice, predpasnik. Ob delu so uživali in bili zelo ustvarjalni. Občasno je kakšna igla zbodla njihove prste, kakšen sukanec zašil v napačno smer, a na koncu so z izdelkom zelo zadovoljni.
Šestošolci so izdelali pogrinjek, butaro, podstavke, etuije za mobitele iz volne, volnene denarnice. Izdelke so naredili iz dotrajanih oblačil in iz odpadnih kosov blaga.
Učenci in učenke sedmega razreda so izdelovali mehke in prijetne vzglavnike in igrače za kužke. Ob delu so bili zelo ustvarjalni in kreativni.
Učenci 8. razreda so ljubitelji vedno modnega jeansa. Svoje jakne in hlače so olepšali in naredili bolj moderne.
Učenci 9. razreda so iz starih majic izdelovali nakupovalne vrečke in okrasne blazinice. Nekatere vrečke so učenci porisali, na nekatere pa našili stare gumbe in okraske iz blaga, kot so na primer rožice. Pri šivanju okrasnih blazinic je učencem pomagal nekdanji učenec Denis Tramšek, ki je trenutno zaposlen na Centru ponovne uporabe v Ormožu. Blazinice so učenci sešili iz starih majic ali različnih kosov blaga ter jih napolnili z različnimi materiali kot je volna, pena ali koščki blaga.
Delček našega ustvarjanja lahko vidite na fotografijah, ki povedo več kot besede.

In še nekaj naših utrinkov z modne revije.

Zapisali nosilki EKO dneva:
Dušanka Feguš, prof.
mag. Maja Korban Črnjavič