/Ptuj, 11. maj 2021/

Že drugo leto zapored je ZRS Bistra Ptuj v sodelovanju s Šolskim centrom Ptuj ob podpori Mestne občine Ptuj in Manager kluba Ptuj zaradi protikoronskih ukrepov organizirala video konferenco Podjetniški izziv za mlade 2021.

Dogodka se je udeležilo več kot 120 mladih, njihovih mentorjev, učiteljev in predstavnikov gospodarstva. Tekmovalo je 11 podjetniških ekip, ki so morale svoje ideje v petih minutah predstaviti strokovni publiki in občinstvu. 5-člansko strokovno komisijo so najbolj prepričale ekipe »Ormoška vinska pipa«, »Pametna maska« in »Eko-vez«. Publika je za svojega favorita izbrala ekipo »Z rokovnikom do organiziranosti in kreativnosti«.

Podjetniški izziv za mlade 2021 je sklepni dogodek širšega programa spodbujanja podjetništva med mladimi v Mestni občini Ptuj. ZRS Bistra Ptuj in Šolski center Ptuj, še posebej Šola za ekonomijo, turizem in kmetijstvo, že več let sodelujeta pri spodbujanju mladih v podjetniškem razmišljanju. Letos smo v program vključili še osnovnošolce iz Podlehnika in Ormoža, ki so se še posebej odlikovali z osvojenim prvim mestom v celotni konkurenci.

V start-up programu Podjetniškega inkubatorja so mladi poleg šolskih podjetniških programov, ki jih vodijo učiteljice mentorice deležni tudi več mesečnega intenzivnega usposabljanja iz snovanja poslovnih modelov. Na ta način iz ideje nastane model vitkega podjetja, za katerega podjetniška ekipa natančno določi, kaj je njihov izdelek oziroma storitev, komu je namenjen, kakšno vrednost vidijo kupci v tem produktu, po katerih prodajnih poteh in s kakšno filozofijo bo dosegel kupce ter opredeli vse materiale, procese in partnerstva, ki jih potrebuje ekipa za nastanek produkta. S poslovnim modelov ekipa ve, kakšne stroške in prihodke lahko pričakuje s svojim podjetjem.

Ko ekipe postavijo model svojega podjetja, ga je potrebno še predstaviti, za kar uporabljamo model kratkega prodajnega nagovora (ang. Pitch), ki je časovno omejen. Vsaka ekipa je imela 5 minut časa za predstavitev preko v naprej posnetega video posnetka ali z neposredno predstavitvijo v živo preko video povezave.

Da bi poslovne ideje še dodatno izboljšali je Manager klub Ptuj vzpostavil mrežo mentorjev iz gospodarstva, ki so ekipam na voljo za dodatno pretresanje njihovih poslovnih modelov.

Predstavljene ideje dokazujejo, da mladi znajo podjetniško razmišljati in so pri tem nadvse ustvarjalni in inovativni.

V strokovni komisiji so sodelovali: mag. Mirjana Nenad, mestna svetnica Mestne občine Ptuj, Miha Senčar in mag. Boštjan Korošec kot predstavnika lokalnega gospodarstva, Natalija Žunko iz Fundacije Prizma in dr. Lidija Tušek iz ZRS Bistra Ptuj. Zmagovalna ekipa prihaja iz Osnovne šole Ormož in je predstavila grafično dovršeno vizijo postavitve vinske fontane v Ormožu, ki bi naj ponujala lokalno pridelana vina z obsežno gostinsko in prireditveno ponudbo. Mlajše obiskovalce bodo zadovoljevali z brezalkoholnimi sokovi in posebnimi sladoledi. Osnovnošolci so k projektu pristopili zelo profesionalno in k projektu pritegnili tudi Občino Ormož, zato lahko pričakujemo, da bomo dobrote Ormoške vinske pipe tudi v resnici poskusili v roku nekaj let.

Tudi drugo nagrado komisije so prejeli ormoški osnovnošolci. Ponudili so pametno masko, ki poleg tega, da nudi zaščito pred virusi, vsebuje tudi čip, ki opozarja na premajhno razdaljo do drugih ljudi. Ker se mladini zdijo obstoječe maske dolgočasne, je pametna maska okrašena z LED lučkami, bleščicami in drugimi dodatki.

Tretjo nagrado so osvojile srednješolke Šole za ekonomijo, turizem in kmetijstvo, ki so se udeležile inovacijskega kampa, kjer so iskale rešitve za večkratno uporabo redkih kovin, ki se široko uporabljajo v sodobni elektroniki.

Vsi udeleženci e-dogodka so glasovali za svojo najboljšo idejo in po tesnem izidu glasovanja je nagrado občinstva osvojila ekipa »Z rokovnikom do organiziranosti in kreativnosti«, ki s personaliziranimi rokovniki poskrbi, da pomembnih dogodkov in nalog ne pozabljamo več.

Več informacij:

Dr. Lidija Tušek, spodbujanje in razvoj podjetništva na ZRS Bistra Ptuj 

E-pošta: lidija.tusek@bistra.si

GSM: 031 70 93 70